Családi ház, hátsó  udvar rendberakása fotók

Árok ásásAz árkok, amelyekre szükségünk van a legtöbb esetben a vízelvezetéssel állnak kapcsolatban. Az árok mindig az adott terület vízháztartásának kialakítását segíti. Ennek megfelelően az árkok, amikre szükségünk van mindig szoros összefüggésben vannak az adott talaj viszonyaival és dőlésszögeivel.

A víz természetesen magától is egész egyszerűen megtalálja azt az utat, ami számára a leggyorsabb lefolyást biztosítja. A problémáink általában abból erednek, hogy ezek az utak ritkán esnek egybe azokkal az életviteli funkciókkal, amiket kialakítunk.

Az építkezések, a kivitelezések ugyanis rendszerint úgy alakulnak, hogy leginkább szolgálják az ott élők kényelmét. Ebben meghatározó szerepe van a telek és a közművek, utak elhelyezkedésének. Természetesen a vízelvezetésnek vagy éppen a csatornázásnak – ami vízellátást, a szennyvízelvezetést szolgálja – is ehhez kell igazodnia.

 

Fordíts nagyobb figyelmet az árok ásásra

 

árok ásásAz árok ásás így gyakran egészen triviálisnak tetsző tevékenység. A vízelvezető árok az út mellett, az épület előtt van. A telekről a vizet is ebben az irányban kell elvezetni, kisebb lefolyó utakkal vagy árkokkal.

Az árok mélységét az esetlegesen legnagyobb mennyiségű várható csapadékhoz kell igazítani. A megfelelően kiásott árok egy felhőszakadással is boldogul. Természetesen az árok ásást az ilyen ma már nem ritka, szélsőséges időjárási viszonyokhoz kell igazítani. Ez ellen többnyire a költségek szoktak szólni. „Az a mélység biztosan elég lesz” típusú mondatok ilyenkor, minden előzetes kalkuláció nélkül szoktak elhangzani.

A kellemetlenséget viszont emiatt éppen az okozza majd, amikor a jókora esőzés alámossa a kerítésünk, a házfalat. A hirtelen leömlő csapadékban található, magával sodort szennyeződések, ekkor szokták csúnyán megfogni a festett lábazatot. Az elvezetetlen víz áll a kertben, így téve tönkre az ottani virágágyást, veteményest.

S a nem megfelelő vízelvezetésnek még számtalan kellemetlen következménye lehet. A talajban megtelepülő kártékony rovaroktól kezdve, egészen a szint süllyedésekig, falazatban felbukkanó repedések és a vakolatban jelentkező púposodásokig.

Így az árok ásást is, bármilyen célra is készül érdemes megfelelően kezelni és megfelelően szakképzett kivitelezőkre bízni. Azért, hogy pontosan tudd, milyen árkot szükséges és érdemes ásni a ti céljaitokra, kérd az ingyenes helyszíni felmérésünk.

 

gépi földmunka és tereprendezés ajánlatkérés