Téglaház építése

Téglaház építése 

A magyar építészet elsősorban téglában gondolkodik. Minden nemzetnek, minden tájegységnek meg van a maga, az adott éghajlathoz igazodó építészete. Az adott területre jellemző építészethez, pedig mindig valamilyen ott alkalmazott anyag párosul. A skandináv vidékeken a fa a legelterjedtebb építészeti alapanyag. Köszönhető ez annak, hogy nincsenek óriási kilengések éves viszonylatban a hőmérsékletben. Nincs nagy meleg nyáron, de a tengeri áramlatok miatt télen sincs túlságosan nagy hideg. A fa kitűnő hőszigetelőnek bizonyul ezen az éghajlaton. Innen délebbre, ahogy egyre melegebbek a nyarak és akár nagyon hideg telek is elfordulhatnak, inkább a tégla terjedt el.

 

A tégla sokkal masszívabb anyag, így az emberekben is nagyobb biztonságérzetet kelt és a tűző nap sem okoz benne akkora amortizációt, a nagy hidegekhez hasonlóan. Bár vidékenként a tégla anyagösszetétele és így annak mutatói is változnak. Más típusú téglákat használnak a forró mediterrán tájakon, s ehhez illeszkedő másféle cserepet, mint a hűvösebb és jóval esősebb európai területeken.

 

Milyen téglából készüljön a téglaház?

 

A téglaház építésnél, ami alapvetően illeszkedik a magyar építészeti hagyományokba, alapvetően meghatározó lesz, hogy milyen téglatípust választunk. Régen a szegényebb emberek sokszor a maguk vettette vályogtéglát használták. Azonban mivel nagy mennyiségben van benne földanyag, így kiderült, hogy ez a természetbarát tégla nyáron kellemes hűvöset biztosít, míg télen tartja a meleget. A gyári technológiával égetett tégláknál is ma már óriási a választék. Így, amennyiben téglaházat szeretnénk kulcsjelentősége lesz annak, hogy milyen téglát választunk hozzá.

 

téglaház építéseSokszor a külső falazatra és a belső terek leválasztására, akár egészen más téglatípust is választhatunk, hiszen egészen mások ezeknek a falaknak a funkciói. A külső téglafalnak elsősorban a védelemben, hőszigetelésben van kulcs jelentősége.

Míg a belső terek, már a belsőépítészeti elképzeléseinket is szolgálhatják. Így vannak olyan területek, ahol a nyers téglák kitűnően mutathatnak.

Mivel számos téglatípusból választhatunk, mind építészeti, mind esztétikai, mind a költségek szempontjából nagyon fontos a pontos tervezés. A telek talajviszonyai, a vizesedés az egyik legfontosabb szempont. Az épület fekvése és a család életvitele mind-mind olyan tényező, ami nagyban befolyásolja hová milyen téglatípust érdemes választani.

 

Amennyiben téglaház építésében gondolkodsz, ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához kitűnő megoldás, ha kéred az ingyenes helyszíni felmérésünket!

 

Téglaház építése