Pince ásás

Pince ásás 

Az otthonunkban minél több tároló helyre van szükségünk. Az ember ugyanis mindig tökéletesen kitölti a rendelkezésére álló teret. Ráadásul vannak kifejezetten olyan terek, mint amilyen a pince is, amely évezredek óta segít frissen megőrizni az őszi terméseket. A zöldségek, gyümölcsök, a bor, akár szemestakarmány és mindaz, amit hűvös helyre szoktunk elrakni, – hogy tovább friss maradjon – ezen termések tárolására kitűnő megoldás a pince.

A pince abban is különleges, hogy kevésbé van kitéve a külső időjárás változásainak, így közel állandó a hőmérséklete és pára tartalma. Ezért tud sok mindent frissen tartani, sőt a nyári hőségben a pincehideg sör, bor, vagy dinnye nagyon üdítő.

 

A pince ásásnak a célja pontosan, hogy olyan mélységű és stabil földalatti építményt hozhassunk létre, amely kitűnően megfelel ezeknek a céloknak. A pince stabilitása sokban függ a talaj minőségétől. Így van, ahol érdemes nagyobb belmagasságú pincét ásatni, hogy az jól stabilizálható legyen a betonozással, falazással, mert a talaj viszonylag lazább szerkezetű. Ilyen helyeken a pince megfelelő páratartalma, stabil hőmérséklete is csak nagyobb talajmélység esetén érhető el. Erre fontos figyelni, mert különben a pincénk nem tudja megfelelően betölteni azt a szerepet, amit szántunk neki.

 

A pince ásást nagyban meghatározza a talaj minősége

 

Pince ásásAz elég tömör szerkezetű talajoknál viszont kevesebb kőművesmunkával is kiváló pincét hozhatunk létre. Amennyiben a telek adottságai megengedik érdemes megvizsgálni, hol van alkalmasabb talajszerkezet egy jó pincének.

Természetesen, ha önálló pincét szeretnénk több lehetőségünk van. A régi boros és egyéb pincék sem épültek mindig túl mélyre. Ezeket gyakran a hegyoldalába vájták a föld alá. Hegyvidéken az ilyen pincék gyakran nagyon esztétikus látványt nyújtanak. A pincék, mint megannyi szem vagy járat a hegy mélyébe, tarkítják a különböző színű pinceajtók a hegyet.

 

Amennyiben a pincénk a házunk alá készül, természetesen az épület helye a meghatározó. Ebben az esetben a pince létrehozása kiásása egybeesik rendszerint az alap kiásásával. A házak alá épített pincék gyakran egészen más funkciókkal készülnek, mint hagyományos társaik.

Sokszor lesz belőlük mély garázs, vagy az épületet fűtő kazán kerül itt elhelyezésre. Ahogyan itt tárolják ezért a téli tüzelőt is. Az ilyen típusú pincében, már nem is igazán lehetséges az állandó hőmérséklet és páratartalom biztosítása. Az autó által kibocsátott hő és gázok miatt. Vagy a fűtési időszakban a kazán által kibocsátott hő miatt.

 

Pince, a családi ház alatt

 

Az ilyen típusú pincékben, amely a lakóház alatt több funkciót tölt be, kisebb kamrákat szoktak létrehozni. Ezek a leválasztott részek be tudják tölteni a pincék hagyományos tároló funkcióit. Ezeket a kamrákat falazással, leválasztással alakítják ki a teljes pincéből. Ilyenkor már a tervezésnél, a földmunkánál érdemes megkeresni, hogy melyek azok a pontok, ahol alacsonyabb a földhőmérséklet, hogy ezek a tároló kamrák ide kerüljenek. A melegebb helyek maradhatnak az autónak, kerékpároknak, kazánnak, mindannak, aminek jó a magasabb hőmérséklet is.

 

Amennyiben még most gondolkodsz abban, hogyan alakítsd ki és hozd létre pincédet? S ehhez gépi földmunkára, pince ásásra van szükséged, akkor keresd bátran a Balázs Építés és csapatát.

 

Pince ásás