Tereprendezés fogalma

Tereprendezés fogalma 

A fogalmi meghatározásokkal minden területen az a gond, hogy a mindennapi gyakorlat, – sőt már maga a megértés is – kicsúszik abból az értelmezési mezőből, amit körül ír. A fogalmakat igazából tágan és elég mobilan kell meghatározni ahhoz, hogy alkalmazható és érthető legyen. Érhetőnek kell lennie a legváltozatosabb körülmények között is. A tereprendezés fogalmán alapvetően azt értjük, hogy egy adott földterület, a rendezetlenség állapotából, a rendezettség, használhatóság állapotába jut.

 

Az adott terület rendelkezett valamilyen tulajdonságokkal, valamilyen volt és ebből valamilyen lett. A tereprendezés átmenet egy olyan állapotból, amely a földterület tulajdonosának nem felelt meg és egy olyan állapot elérése, ami számára elfogadható.

 

Honnan indul ki a tereprendezés

 

Ilyen szempontból a tereprendezés kiinduló pontja a megváltoztatásra váró földterület. Ez nagyon sokféle lehet. Lehet egyszerűen egy olyan, egyébként jó állapotban lévő terület, amin egyenetlenségek vannak. A cél, hogy a terület legyen úgy feltöltve, hogy mindenütt vízszintes lesz a talaj. Ez a földterület magasabb pontjainak átcsoportosítását jelenti az alacsonyabbakra, vagy a föld feltöltését az adott talajnak megfelelő földrétegekkel.

 

Az adott területen lehetnek fatönkök, gyökerek, bozótos. A használatba vételhez ilyenkor ezektől is meg kell tisztítani a földet ahhoz, hogy akár termőföldként, akár útként, akár építkezésre használható legyen. A tereprendezésnél ilyen esetben, el kell távolítani azt a növényzetet, amely akadályozza az adott célokra kijelölt használatba vételt.

 

tereprendezés - út építésA tereprendezési munkák megkezdése előtt, akár törmelékek, romos épületek eltakarítására, az az bontásra is szükség lehet. A bontási munkák is így már a tereprendezés részét képezik.

A bontás során keletkezett törmeléket el kell szállítani az adott területről. Azonban a törmeléknek is vannak bizonyos típusai, finomabb, építkezésre használható anyagok, amelyeket felhasználhatunk a talajfeltöltésére.

Ez a törmelék, akár nedvszívó képessége miatt, később segíthet abban, hogy ne vizesedjen a talaj. Ha nem vizesedik a talaj, így nem fog nedvesedni az alap, a fal. Sőt még ha kertként funkcionál is az adott terület, a mélyebb rétegekben – az előbb említett tulajdonságok miatt – ezek az anyagok is elhelyezhetők és erre hordható a megfelelő vastagságban a termőtalaj.

 

Az ásás is a tereprendezés része

 

A tereprendezéshez sorolhatók még az ásási munkálatok, amelyek megelőzik az építkezést. Az ásási munkálat az épület alapjának kiásását, vezetékek, csatornák ásását vagy különálló pince létrehozását is takarhatja. Az ásás ugyanis szorosan összefügg még a földmunkával.

Így gyakran célszerű, ha ilyen célra adjuk át a terepet, akkor, aki elvégezte a földmunkák jelentős részét, az végzi az ásási munkákat is. Az ásással keletkező plusz földmennyiségek is felhasználhatóak a tereprendezés egyéb céljaira. Az ásás során kitermelt föld elszállítását is ugyanúgy meg kell oldani, mint az egyéb feleslegessé váló törmelékét, hulladékét, nem használható talajét.

 

Bármilyen állapotból, bármilyenbe szeretnéd juttatni az adott földterületet, egy dolog teljesen bizonyos. A Balázs Építés és csapata a céljaidnak leginkább megfelelő tereprendezési munkákat végzi el.

 

Tereprendezés fogalma