Balázs Építés: gépi földmunka és családi ház építés
Térkövezés 1

TérkövezésA rendezett gondos környezetet a legtöbbször, a legjobban igénybe vett területek határozzák meg. Ezek többnyire azok a közlekedő térközök, ahol az emberek vagy járművek járnak, vagy valamilyen tevékenységhez igénybe veszünk. Ezek a járdák, kocsibeállók, filagóriák vagy főzőhelyek. A térkövezés ezekre a területekre kínál csodálatos megoldásokat.

Ma már a modern térkövek segítségével azonban ezeket a területeket is nagyon esztétikussá, sőt látványossá tehetjük. A térkövek ugyanis tartósságuk mellett, egészen változatos formákban és színekben rakhatók le oda ahová, azt mi szeretnénk. Nagyon szép és rendezett tereket hozhatunk létre a térkövekkel.

térkövezéshez fontos a talajkiegyenlítésA térkövezés ráadásul sokkal jobban kíméli a környezetünket, mint a korábbi járdalapos, betonozásos technológiák. A megfelelő térkövezés alapja minden esetben a gondosan előkészített talaj. A gépi földmunka területén végzett sok-sok munkánkból kifolyólag pontosan tudjuk, az építőipari kivitelezéseknél milyen nagy fontossággal bír a megfelelően előkészített talaj.

Különösen úgy fontos a talajviszonyokra figyelnünk, hogy minden területen más-más talaj összetétellel találkozunk. Így a térkövezés megtervezése maximálisan figyelembe kell vegye az adott terület talajviszonyait és elhelyezkedését. A talajviszonyok mellet fontos, hogy milyen látványt nyújt majd a befedett terület. E kettő optimális megtervezésében és kialakításában maximálisan segítünk minden érdeklődőt.

Térkövezés lépései

 

1. A térkövezés tervezése. A talajviszonyoknak megfelelő szükséges tereprendezési munkák és anyagok meghatározása. Típusok és mennyiségek. A kiválasztott területhez illő megfelelő térkövek kiválasztása. Ingyenes helyszíni felmérésünk után mind ezekre pontos válaszokat kapsz.

 

2. Tereprendezés. A térburkolás területének kijelölése és előkészítése.

 

térkövezés3. A megfelelő talajrétegek kialakítása – a terület lejtésének, nedváteresztő képességeinek megfelelően. A burkolat alapjának az úgynevezett „tükör”-nek a létrehozása. A tükör mélységének kialakítása sokban függ, attól, hogy az adott terület mire használjuk majd. Kocsibeállók, parkolók mélyebb rétegeket, több anyag használatot igényel, mint a járdák vagy a főzőhelyek, amelyeket csak alkalmanként használunk. Ezek a funkciók fogják meghatározni a költségeket is. Minél gondosabb előkészítést igényel a térkövezés, természetesen annál több munka van vele.

 

4.A terület szintezése, a megfelelő talajrétegek, a „tükör” kialakítása után következik. Minden egyes területen más-más szintkülönbségek vannak. A víz útja is egészen eltérő lehet telkenként. A víznek ezeket az útvonalait kell jól meghatározni és eszerint szintezni. A térkövezés után semmi ne vizesedjen el, sehol ne álljon meg a víz. A talajrétegek és a kialakított dőlésszögeknek el kell tudniuk vezetni a csapadékokat, anélkül, hogy ez problémát jelentene.

 

Térkövek lerakása

 

5. A szegélykő lerakása biztosítja a térkövezés biztonságát és tartósságát. Ugyanolyan fontos szerepe van, mint régen minden építkezésnél az alap, vagy mesterkőnek. Ez az a biztos pont, amire bátran építhetünk, amihez igazítjuk a többi térkövet.

6. prémium minőségű térkövezésA térkő alatti közvetlen réteg létrehozása. Az ide kerülő anyag kiválasztása is a talajviszonyok, vagy költségek függvénye. A legtöbb esetben murvát használunk. Ezt az utolsó felületet alaposan el kell döngölnünk, a megfelelően összetömörítenünk. Ez garantálja, hogy a későbbi földmozgások ne okozzanak eltéréseket, réseket, szintkülönbségeket a térköveknél.

7. A felület ledöngölése után kezdjük meg a tükör kihúzását. S a gondos előkészítés után, amikor egy-egy kisebb területet a célnak megfelelően kiszintezünk, kezdődhet a térkő lerakása. A térkő lerakása, az előre megbeszélt formában és alakzatokban történik.

 

8. Az utolsó fázis a térkő beigazítása. A térkövek egymás mellé illesztése során, úgynevezett fugaközök keletkeznek. Ezeket a fugaközöket, a térkőhomok besöprésével töltjük fel. A térkövezés utolsó lépésében a felületek gépi kezelésével segítjük, hogy mindenhová megfelelő mennyiségű anyag kerüljön és az mindenütt megfelelő tömörségű legyen.

A leírtaknál sokkal látványosabb, ha végig nyomon követjük a térkövezést. Mindig igazán látványos, ahogy egy terület a térkövezéssel egészen új arculatot ölt.