murvával borított kerti út

Murva szállítás 

 

Murva szállításra van szükséged Budapest és környékén?

 

 

 

 

 

A gépi földmunka és tereprendezés szerves része a murva szállítás is. A gépi födlmunka végén nagyon fontos, hogy a megfelelően elegyengetett talajra, a közlekedő felületekre, az odaillő, megfelelő borítás kerüljön.  Ma már azonban ezeknek a felületi borításoknak fontos esztétikai funkcióik is vannak. A számtalan lehetőség közül a kertünkbe, az udvarunkba leginkább illő, ott legjobban mutató megoldásokat keressük. Az egyik lehetséges választás Budapesten is, erre a célra a murva. A murva tulajdonképpen apró zúzalékkő, kavics, amelyet utak burkolására vagy építkezésre használnak.

 

Az elegyengetett murva teszi lehetővé, hogy esőzésekkor ne legyen például sáros az udvar. Az építőiparban használatos zúzalékkő mellett, azonban természetben is megtalálható természetes körülmények között a murva. A természetben a murva tulajdonképpen elkorhadt fatörmelék. Ennek analógiájára készítenek a kertészetek számára különböző fakérgekből borító anyagot.

 

Ezt a típusú kertészeti murvát az építőiparban közvetlenül nem használják, inkább a ház körül, annak kellemes színe és tartóssága miatt gyakori díszítőelem. A faforgácsok méretének függvényében természetesen más hasznos feladatokat is betölthet a kertrendezés során.

 

 

Különböző típusú murvákat különbözetünk meg

 

Az ágyazó murva, aminek a nevében is benne van, hogy a murva inkább csak díszítő elem és kiegészítője más borító anyagnak. Ez általában 2-5 milliméteres szemnagysággal rendelkező zúzalék. Azokon a helyeken, ahol apró szemű és világos színű kőre van szükség, ott gyakori díszítőelem. Elsősorban díszkertekben, virágágyásokban használják.


Vannak olyan típusú és kidolgozású térkövek, amiknél szintén kiváló segédanyag lehet. Az ágyazó murva ugyanis az az alapanyag, ami kiváló alapot garantál a térkövek lefektetéséhez. Ez a murva típus képes biztosítani a térkövek szellőzését, vízelvezetését és a térkialakításokat a könnyű szintezési lehetőségekkel.A murva szállítás így, egyéb tereprendezési munkákkal is összekapcsolódik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

A murva főbb típusai

A kerti murva

 

Az 5-20 milliméteres szemnagyságig terjedő murvatípust kerti murvának vagy díszítő murvának is nevezzük. Ezt a típust keresik és használják a legtöbben. A nagy méretbeli intervallum miatt ugyanis a legtöbb célra felhasználható, amire a murvát alkalmazni szokták. Így a díszítés mellett feltöltő anyagként is jól funkcionál. A murva a tömörödési időszak után ugyanis ruganyosan szilárd, biztonságosan lehet közlekedni rajta. Ugyanakkor természetes, érdekes és látványos hatású felület jön létre.

 

Méretéből kifolyólag szinte bármilyen kerti dekorációhoz kitűnően alkalmazható ez a murva típus. Sziklakertek, közlekedők, virágágyások, tavak vagy virágcserepekben is jól mutató kiegészítő.

Az úti murva

 

Az úti murvára a 20-55 milliméteres szemnagyság a jellemző. A nevéből következően elsősorban utak építésére használják. A nagy szemekből álló zúzalékot mellékutak, kocsi beállók, vagy olyan járdák alapjául használják, ahol stabilabb alapréteget kell biztosítani. A nagyszemű zúzalékkövek, a különböző formájú és alakzatú kisebb kövekkel nagyszerűen tudnak illeszkedni egymáshoz. Ez az illeszkedés megkönnyíti a természetes tömörödést. Így a döngölés után szilárd felületet alkotnak, miközben meggátolják a talaj és a kiépített, új az út süllyedését.

 

Az osztályozatlan murva

 

Az osztályozatlan murva, magában foglalja a szemnagyság teljes vertikumát, 0-tól 55 milliméterig. Ebben a zúzalékban, gyakorlatilag bármilyen szemnagyság megtalálható. Ez a legporosabb murva típus, hiszen az osztályozatlansága miatt sok murvapor is található benne. Ennek ellenére stabil alapozás készíthető ezzel kisebb utak és autóbeállók részére. A zúzalékban lévő különféle méretű kavicsok, főként az aprók miatt sokkal jobban ülepszik és tömörödik. Így olyan talajokon, amelyek erősen süllyednek vagy nagy terhelésnek vannak kitéve kitűnő szolgálatot tesz az osztályozatlan murva is. A Balázs Építés murva szállítása minden típusra kiterjed!

Milyen murva típust válassz?

 

A gépi földmunka, tereprendezés vagy kertrendezés céljaitól függően, mi segítünk a megfelelő murva típus kiválasztásában. A terep és talajviszonyok ugyanis nagymértékben befolyásolják azt, hogy melyik típus a legalkalmasabb a kivitelezésre. Lejtős területeken például a murva nem túl szerencsés, mert nem tud tökéletesen összeállni és a különböző méretű szemek, idővel roncsolódnak és elmozdulnak a helyükről, foltokat hagyva maguk után. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy milyen murvára van szükséged a murva szállítás előtt kérd a tanácsunkat.

 

Épp emiatt, ha murvára van szükséged érdeklődj nyugodtan a Balázs Építésnél, mert mi a céljaidhoz legjobban illőt ajánljuk, valamint Budapest és környékén a helyszínre szállítjuk.

 

murvával borított kerti út

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Murva rendeléssel és szállítással Budapest és környékén

keresd bátran a Balázs Építés és csapatát!