töltő sóder Budapesten

Töltő sóder 
 
 
 
 
 

Töltő sódert keresel Budapest és környékén?

 
 
 
 
 

 

A megfelelő minőségű töltő sódert keresed Budapesten? A Balázs Építés a különböző típusú, alapozó és töltőanyagok széles kínálatával rendelkezik, amivel segíteni tud Neked, a töltő sóder szállításban is.

 

Milyen azonban a számodra megfelelő töltő sóder? Jó, ha pár szempontot figyelembe veszel, mielőtt beszállítót választasz hozzá.

 

A „sóder” elnevezés valójában nem rejt mást, mint homokos kavicsot. Általában az anyag keveredés természetes körülmények hatására megy végbe. A sóder végül a lemorzsolódott nagyrészt magas kvarc tartalmú kavicsokból és homokból áll össze.

Magyarországon a sódert kétféle módon nyerik ki a talajból, a folyó medrének a kotrásával, ahol a folyó víz végzi el a keverést. Vagy bányaművelésből, olyan területeken, ahol ez keveredés szintén természetes úton, többnyire vizes szerkezetű talajoknál történt. Ma már nincs igazából különbség a bánya sóder és a folyami sóder minősége között.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Töltő sóder házhoz szállítva

 

 

A töltő sóder a sóderbányák legfelső rétegét képező, úgynevezett meddő réteg. A talaj rétegzettsége itt is fontos, általában a felső rétegek, amelyek többféle hatásnak van kitéve, így a tisztább anyag minden nyersanyagból mélyebben húzódik meg.

 

A töltő sóder emiatt, a felszíni fejtés miatt a kitermelését követően legtöbbször agyagos, rosszabb minőségű, betonozásra teljesen alkalmatlan. A töltő sóder agyagos szerkezete miatt ugyanakkor jól tömöríthető. A töltő sódert ezért, utak alapzataként előszeretettel használják.  A sarat és a vizet nem köti meg, a nedvességet átengedi.

Ennek köszönhetően például kerteknél, ha új termőréteget hozunk létre, annak kialakítása előtt a területen elterítve, a rétegeket jól megdöngölve optimalizálni tudjuk a későbbi termőréteg vízháztartását.

Töltő sóder felhasználási területei

 

A töltő sóder - vagy töltő kavics - mivel poros, agyagos, kiválóan tömöríthető, ezért feltöltésre, utak és járdák alapozásához használják. Jobb minőségben – ez mindig kitermelés függő - alkalmas kerítéslábazatok mellé vízelvezetőnek, a jó vízszűrű hatása miatt nem lesznek eltömődések, tócsák a talajon.

Alkalmazható még a gyalogos használatra készülő térkövezés alapjának. Megemelt szintű alapozásoknál az aljzat alá tömörítő, feltöltő rétegnek. A tereprendezés során, ha sok föld kerül elszállításra, akkor nagy vastagságban is teríthető, mivel olcsóbb a termőföldnél. Gödrök, pincék, bontott medencék vagy bármilyen földbevájt üreg feltöltéséhez megfelelő anyag.  Kertépítésnél, amennyiben homokos a talaj, akkor a termőföld alatt jó vízzáró réteg képezhető vele.

 

Amire figyelni kell a használatakor, hogy könnyen vizesedő területek feltöltésére, inkább nem javasolt. Amennyiben agyagosabb szerkezetű töltő sódert kapunk, akkor ugyanis a töltősóder felett elhelyezkedő termőföld állandó vizesedése azt megművelhetetlené teszi. Az ilyen töltősóder tetejére készített beton könnyen felfagyhat, épp e vizesedés miatt, ezért a töltősóder tetejére mindenképpen egy vízelvezető réteget kell helyezni. A természetben ilyen módon keletkeztek a szikes területek, mert az állandó nedvesség kimossa a sókat, tápanyagokat a talajból.

Azonban, ha a megfelelő területre, biztosan a legmegfelelőbb anyagösszetételű töltősódert szeretnéd, akkor kérj rá Ajánlatot a Balázs Építéstől!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Töltő sóder rendeléssel és szállítással Budapest és környékén

keresd bátran a Balázs Építés és csapatát!