tereprendezés

Földmunka árak m³ 

Számos olyan munkafolyamat van, aminél szeretnénk valami pontos és általános mértékegységet, amivel jól mérhető az elvégzett munka ára. Termékeknél ez egészen egyszerűen működik. Hiszen a darabszámok vagy a súly tökéletesen segít abban, hogy az alapárból megalkossuk a megvásárolt mennyiség értékét.

földmunkagép rajzA földmunkák esetében egészen különböző munkatípusokról beszélhetünk, az árokásás, alapásás, medence ásás, csatornázás, tereprendezés, talajkiegyenlítés, útalap készítés mind-mind egészen más típusú munkát jelent, más árakkal. Az árok ásás árak egészen mások, mint a földelszállítás ár.

terület alapú árlkalkulációAz óradíjas vagy köbméteres árkalkulációk pontosan emiatt nagyon félrevezetőek és óriási eltéréseket mutatnak. Egy minden apró részletre kiterjedő táblázatban összefoglalva, hogy melyik munkafolyamat, melyik tevékenység mennyibe kerül, ebből a megrendelő nem fogja tudni, hogy nála éppen melyikre lesz majd szükség és csak jobban összezavarja az árakat illetően.

Hiába szeretnénk teljesen transzparensek lenni az árakkal, ez óra, köbméter díjakkal és árlistákkal, táblázatokkal lehetetlen. Egyetlen járható út van a megfelelelő földmunka díj kalkulációjához, ez pedig egy alapos helyszíni felmérés.

földmunkagép rajzA pontos felmérés után, a sokféle mutatót – alapterület, térfogat, anyagsűrűség, súly, szállítási útvonal, üzemanyag költség, használt munkagépek, emberek, munkaóra – együttesen használva, különböző számításokon keresztül lehet csak megkapni a kivtelezési díj pontos árát. Az egyéb típusú számítások, hogy elkerülhessék a pontosságot nagy valószínűség szerint mind felül kalibráltak, az az úgy vannak kitalálva, hogy a kivitelezőnek biztosan megérje, mégha a megrendelő kárára téved is.

Pontos számításokkal viszont sokkal optimálisabb, mind időben, mind árban mindkétfél számára az együttműködés. Mi ilyen módon gondolkodunk és épp emiatt javasoljuk, hogy a pontos árak megkapásához, első lépésben kérd az ingyenes helyszíni felmérésünk, ami semmifajta kötelezettséggel nem jár.

 

földmunka árak

Lehet e egységes, földmunka m³ árakban számolni?

 

földmunka kvitelezésA földmunka díjak ilyen egységes alapú árazása, mint a m³, viszont azt feltételezné, hogy minden egyes terület, ahol földmunkát kell végeznünk:

  • ugyanolyan módon közelíthető meg,
  • az elszállítandó földmennyiség, ugyanolyan távolságra van a lerakó helytől,
  • a föld anyagösszetétele mindenütt ugyanolyan,
  • a föld állapota, nedvesség tartalma mindenütt változatlan,
  • a földet borító növényzet mind sűrűségében, mind fajtájában megegyezik,
  • a földben lévő gyökérzetek, kőzetek ugyanolyanok, mind mennyiségre, mind állagra,
  • mindenütt ugyanolyan típusú földmunkát kell elvégezni,
  • az ásási szállítási műveletek, az árkok, alapok hossza tökéletesen megegyezik.

 

Látható, hogy nagy valószínűséggel ezek az adatok két helyszínen megközelítőleg sem lesznek azonosak. Így az, aki valamilyen egységes m³ alapú árazás alapján szeretne elszámolást, akkor bizony könnyen ingoványos talajra tévedhet. Kicsit olyan lesz az elszámolás, mint amikor a tűzifát kilóra árulják és járnak vele házról házra. Előtte általában a trükkös eladók kicsit bevizezik a fát, hogy jobban nyomjon. S mutatnak egy mérést az autón lévő fa mennyiségéről, de vajon ki tud utána járni mennyire hiteles az adott mérés. Ezért mondják fát csakis m³-ben vegyünk, hisz a famennyiség szépen lerakva az alapterület és magasság meghatározása alapján m³-ben kiszámolható. Itt a következő trükk, hogy általában hasított vagy kuglira fűrészelt fát árulnak az autóról, amit, hogy minél gyorsabban végezzenek csak letolnak a platóról. S a fahasábok, ilyen kaotikus összevisszaságából nincs ember, aki kiszámolná valóban az hány m³ volt.

 

Csakis egyedi földmunka árak léteznek

 

Gépi földmunka és tereprendezés fotókA földmunkánál sincs a helyszínre kihelyezett szabványos m³ mérce, amibe betöltik a földet, majd átrakják a teherautóra. Az ilyen művelet vajon mennyire drágítaná a költségeket?

 

Ilyenkor jönnek itt is a kiskapuk, azt mondják egy emelő kanálnyi 1 m³-nek felel meg. Azonban nincs olyan gépkezelő, aki minden merítéssel tökéletesen kitöltené az emelő kanalat. Vagy mondanak egy számot a teherautó m³ kapacitására, ami szintén nem jelent semmit, hisz a rendkívül köves talajból, a laza humuszos talajhoz képest közel sem lehet annyit felpakolni, a teherbírás miatt. A m³ alapú árazást valójában sohasem fogjuk átlátni.

 

Ehelyett kérd inkább, a mi személyre szabott – mert tudjuk, minden hely, minden talaj más – ingyenes helyszíni felmérésünket, ami alapján mi előre kikalkuláljuk Neked, hogy az adott munka, hogyan és milyen költségekkel végezhető el.

S mi garantáljuk a legköltséghatékonyabb, rögzített árakat Neked.

 

földmunka árak