Gépi földmunka és tereprendezés fotók

Földmunka árak m³ 

Számos olyan munkafolyamat van, aminél szeretnénk valami pontos és általános mértékegységet, amivel jól mérhető az elvégzett munka ára. Termékeknél ez egészen egyszerűen működik. Hiszen a darabszámok vagy a súly tökéletesen segít abban, hogy az alapárból megalkossuk a megvásárolt mennyiség értékét.

 

A termékeknél ez azt feltételezi, hogy bár hány kiló cementet, bár mennyi darab téglát vagy gerendát veszek, azokból bármelyik darab tökéletesen megegyezik a másikkal. Folyadékoknál ugyanígy az űrmértékek segítenek. 1 liter, azonos márkájú és zsírtartalmú tejből, akármennyit veszek az egységár nem változik. Ahogyan például a vízdíjat, az elfogyasztott mennyiség m³-e alapján számlázzák ki. Hiszen az elfogyasztott vízminősége is konstans.

 

Lehet e egységes, földmunka m³ árakban számolni?

 

A földmunka díjak ilyen alapú árazása viszont azt feltételezné, hogy minden egyes terület, ahol földmunkát kell végeznünk:

  • ugyanolyan módon közelíthető meg,
  • az elszállítandó földmennyiség, ugyanolyan távolságra van a lerakó helytől,
  • a föld anyagösszetétele mindenütt ugyanolyan,
  • a föld állapota, nedvesség tartalma mindenütt változatlan,
  • a földet borító növényzet mind sűrűségében, mind fajtájában megegyezik,
  • a földben lévő gyökérzetek, kőzetek ugyanolyanok, mind mennyiségre, mind állagra,
  • mindenütt ugyanolyan típusú földmunkát kell elvégezni,
  • az ásási szállítási műveletek, az árkok, alapok hossza tökéletesen megegyezik.

 

Látható, hogy nagy valószínűséggel ezek az adatok két helyszínen megközelítőleg sem lesznek azonosak. Így az, aki valamilyen egységes m³ alapú árazás alapján szeretne elszámolást, akkor bizony könnyen ingoványos talajra tévedhet. Kicsit olyan lesz az elszámolás, mint amikor a tűzifát kilóra árulják és járnak vele házról házra. Előtte általában a trükkös eladók kicsit bevizezik a fát, hogy jobban nyomjon. S mutatnak egy mérést az autón lévő fa mennyiségéről, de vajon ki tud utána járni mennyire hiteles az adott mérés. Ezért mondják fát csakis m³-ben vegyünk, hisz a famennyiség szépen lerakva az alapterület és magasság meghatározása alapján m³-ben kiszámolható. Itt a következő trükk, hogy általában hasított vagy kuglira fűrészelt fát árulnak az autóról, amit, hogy minél gyorsabban végezzenek csak letolnak a platóról. S a fahasábok, ilyen kaotikus összevisszaságából nincs ember, aki kiszámolná valóban az hány m³ volt.

 

Csakis egyedi földmunka árak léteznek

 

Gépi földmunka és tereprendezés fotókA földmunkánál sincs a helyszínre kihelyezett szabványos m³ mérce, amibe betöltik a földet, majd átrakják a teherautóra. Az ilyen művelet vajon mennyire drágítaná a költségeket?

 

Ilyenkor jönnek itt is a kiskapuk, azt mondják egy emelő kanálnyi 1 m³-nek felel meg. Azonban nincs olyan gépkezelő, aki minden merítéssel tökéletesen kitöltené az emelő kanalat. Vagy mondanak egy számot a teherautó m³ kapacitására, ami szintén nem jelent semmit, hisz a rendkívül köves talajból, a laza humuszos talajhoz képest közel sem lehet annyit felpakolni, a teherbírás miatt. A m³ alapú árazást valójában sohasem fogjuk átlátni.

 

Ehelyett kérd inkább, a mi személyre szabott – mert tudjuk, minden hely, minden talaj más – ingyenes helyszíni felmérésünket, ami alapján mi előre kikalkuláljuk Neked, hogy az adott munka, hogyan és milyen költségekkel végezhető el.

S mi garantáljuk a legköltséghatékonyabb, rögzített árakat Neked.

 

gépi földmunka és tereprendezés ajánlatkérés